Bir tane ekmek kızartma makinesi büyüklüğüne sahip Derin Uzay Atom Saati (Deep Space Atomic Clock), NASA'ya ait olan Kennedy Uzay Merkezi içerisinden, bir SpaceX şirketinin Heavy Falcon roketi aracılığıyla 22 Haziran Cumartesi gününde fırlatılmış olacak.
Bir tane ekmek kızartma makinesi büyüklüğüne sahip Derin Uzay Atom Saati (Deep Space Atomic Clock), NASA'ya ait olan Kennedy Uzay Merkezi içerisinden, bir SpaceX şirketinin Heavy Falcon roketi aracılığıyla 22 Haziran Cumartesi gününde fırlatılmış olacak. Sistem, temel açıdan bir tane sinyalin bir noktadan ötekisine gitmesinin ne kadar devam ettiğini ölçmekte ve bu ise uzay aracının konumunun net bir şekilde belirlenebilmesini sağlamış oluyor.
Proje ise, NASA'ya ait olan Jet İtim Laboratuvarının (Jet Propulsion Laboratory, JPL) açıklamalarına bakılırsa Dünya yörüngesinin ilerisine ulaşabilmiş ilk atomik saat olarak karşımıza çıkacak. Bu vaziyetten de uzay araçlarına Dünya yörüngesinde yer alan atomik saatlerden daha da çok bir fayda sağlayabilir. Fakat, bu saatin derin uzay alanına girmeden öncesinde ise bir yıl süresince Dünya yörüngesinde dolanacak olduğunu da belirtmekte bir yarar var.
NASA, yapmış olduğu açıklama içerisinde konuyla alakalı olarak şu ifadelere yer verdi;
''1 saniye dahi yanlış durumda bulunan bir saat, Mars'a inmek ile, iniş gerçekleştirilecek bölgeyi kilometrelerce kaçırmak arasında yer alan bir fark anlamına gelecek olabilir. Yer testleri esnasında Derin Uzay Atom Saati, GPS uydularında yer lan atomik saatlerden 50 kat çok daha stabil durumda bulunduğunu da kanıtladı. Görev uzay içerisinde de bu istikrarı devam ettirip stabilitesini kanıtlayabilir ise, evrende yer alan en kesin ve de doğru saatlerden bir tanesi olacak.''
İlgili Galeriler