Küresel güvenlik firmalarından biri olarak öne çıkan Kaspersky şirketi aracılığıyla gerçekleştirilen, 15.000 tane tüketicinin katılım gerçekleştirdiği küresel bir araştırmaya bakılırsa dünyanın tamamında fidye yazılımı kurbanı olanların yarısından çoğu (%56), Türkiye içerisinde de %36’lık kısmı ardımızda bırakmış olduğumuz senenin verilerine erişimi tekrardan sağlama amacıyla fidye ödemesi yaptı.
Küresel güvenlik firmalarından biri olarak öne çıkan Kaspersky şirketi aracılığıyla gerçekleştirilen, 15.000 tane tüketicinin katılım gerçekleştirdiği küresel bir araştırmaya bakılırsa dünyanın tamamında fidye yazılımı kurbanı olanların yarısından çoğu (%56), Türkiye içerisinde de %36’lık kısmı ardımızda bırakmış olduğumuz senenin verilerine erişimi tekrardan sağlama amacıyla fidye ödemesi yaptı. Fakat bunlar arasından %17'lik kısmı fidyeyi ödemiş olsa dahi verilerini geri almayı başaramadı. (Türkiye içerisindeyse oran daha da üst seviyede, %27). Bunla beraber potansiyel durumda bulunan siber tehditlere yönelik olarak kamuoyu bilincinin artış göstermesiyle beraber, fidye yazılımlarına karşı mücadele konusunda iyimser olma amacıyla sebepler mevcut.
Fidye yazılımları aslında suçluların para gasp etme amacıyla kullanmakta oldukları bir kötü maksatlı yazılım çeşidi. Bu yazılımlar şifreleme ile alakalı teknikleri kullanıp ya da kullanıcıların cihazlarını kilitleyerek erişimi engelliyor ve de verilerin içeride hapsolmasına sebep olmakta. Kaspersky şirketinin '‘Consumer appetite versus action: The state of data privacy amid growing digital dependency’' ismine sahip olan raporu, küresel ölçekte gerçekleştirilen ankete katılım sağlayanların ortalama dörtte birlik kısmının (%26) tahmini bir şekilde para kaybının 100 dolar tutarından az olduğunu da ortaya çıkartmış oldu. Katılmış olanların %24’üyle alakalı bu rakam 100 dolar ila 249 dolar tutarının arasında, %9’lık kısmı için de 250 dolar ila 1.999 dolar tutarının arasında değişik gösteriyordu, %3’lük kesimin yaşadığı kayıpta 2.000 dolar ila 4.999 dolar tutarının arasında.
İlgili Galeriler