CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ''Şimdi Mansur Başkan’ımız var''

ABB’nin 3 yıldır kırsal kalkınmaya destek hamleleriyle Türkiye’ye örnek olmaya devam eden çalışmalarının kamuoyuyla paylaşıldığı buluşmada konuşan Başkan Mansur Yavaş, Tarım 4.0 ve KIRBİS projesinden bahsederek, “Bu projeler bir kentin kırsalda önce doğrulma ardından da ayağa kalkma hareketidir. Cumhuriyetin Başkenti Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir. Bu çalışmaların yakında tüm Türkiye’ye yayılacağına yürekten inanıyoruz. Kırsal kalkınmada yazılmaya başlanan başarı hikâyesinin yeni sayfalarını hep birlikte dolduracağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ''Şimdi Mansur Başkan’ımız var''

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “Benim en büyük hayalim Ankaralı üreticiyi zengin etmek” diyerek kırsal kalkınma kapsamında başlattığı destekler ile yerli üreticilerin ekonomisi rahatlarken üretimin de artması sağlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde ‘Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli Buluşması’ düzenlendi.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de katıldığı programda; ABB’nin 3 yıl boyunca yapılan destekleri ve desteklerin üreticiye dönüşünün nasıl olduğu konusunda bilgilendirme yapıldı.

Bilkent Otel’de gerçekleşen buluşmaya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yanı sıra Millet İttifakı partilerinin genel başkan yardımcıları ile milletvekilleri, meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Ankara Kulübü Derneği’nin seymenlerinin gösterisiyle başlayan buluşmada, ABB’nin kırsal kalkınmada 3 yıllık çalışmalarının anlatıldığı bir tanıtım filmi gösterildi.

YAVAŞ: “KIRSAL KALKINMADA DESTEKLERİMİZİ 7 KAT ARTIRDIK”

Konuşmasında kırsal kalkınma ve tarımın öneminden bahsederek ve seçim öncesinde verdiği sözleri anımsatan ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Çiftçilerimiz en iyi bildiği işten vazgeçmesin istedik. Bu mesleğin, onların çocuklarına da aktarılmasını, hak ettiği değeri görmesini hedefledik. Onlar daha fazla kazanırken bizim de ülkemizin geleceğini kazandığımızı bilerek projelerimizi hazırladık.  2017 yılında Büyükşehir Belediyesi bugünün değerleriyle 32 milyon liralık kırsal kalkınma desteği sunarken biz bu rakamı 2021 yılında 220 milyon liraya çıkardık. Kırsal kalkınmada hem desteklerimizi 7 kat artırdık hem de entegre kırsal kalkınma modelini hayata geçirdik.  Bugün geldiğimiz noktada Türkiye’nin yerel bazda en kapsamlı kırsal desteklerini sağlamanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“BAŞKENT ANKARA KALKINMA PROJESİ’Nİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

“Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de ilk kez ve sadece bizim uyguladığımız, KIRBİS adını verdiğimiz Kırsal Bilgi Sistemini kurduk” diyerek açıklamalarını sürdüren Yavaş, 3 yılda yapılanları şöyle anlattı:

“Suni tohumlama gerçekleştirdik, Başkent Çiftçi Kartı sistemine geçtik. Başkentimize çok değer katacak bir sürpriz hazırladığımızı buradan ilan ediyorum. Gölbaşı ilçemizde, tam 2700 dönümlük dev alanda ‘Başkent Ankara Kalkınma Projesi’ni hayata geçiriyoruz. BAKAP Tarım Kampüsünde şimdiden üretime başladık. Tarım Kampüsümüz, dünyada tarımsal eğitim, tarımsal AR-GE, tarımsal üretim ve tarım turizmi bileşenlerini bir arada bulunduran ilk Tarım Merkezi olacak. 39 kilometre yürüyüş yolu, 19 kilometre bisiklet yolu ve on binlerce ağacın yer aldığı projemiz hızla devam ediyor. Projemizin detaylarını ayrıca bir toplantıda kamuoyuyla paylaşacağız.”

“MÜDAHALE ALIMI YAPAN İLK YEREL YÖNETİM OLDUK”

Ankara’da sebze üretiminin desteklenmesi amacıyla 3 yılda toplam 24 milyon adet fideyi üreticilerle buluşturduklarını kaydeden Yavaş, şöyle devam etti:

“Ankara’da, nohut üretimini desteklemek için 3 yılda toplam 4 milyon 500 kilogram tohum desteği sağladık. Ankara’nın sahip olduğu zengin ekosistemi değerlendirmek, küçük üreticilere katma değerli ürünlere özendirmek için çalışmalarımıza başladık. Bu kapsamda 501 bin adet yağlık lavanta fidesi desteği yaptık. Bu desteğimizi artırarak sürdüreceğiz. Belediyemiz tarafından verilen nohut tohumlarının hasadı yapılırken, piyasada alıcıların çiftçilerimize düşük fiyat vermesine tepkisiz kalamazdık. 446 bin kilogramlık müdahale alımı gerçekleştirdik. 3 lira bandında seyreden nohut fiyatları, piyasada 4,5 lira seviyesine yükseldi ve piyasa çiftçi lehine düzenlenmiş oldu.  Ne mutlu ki, piyasayı düzenlemek amacıyla müdahale alımı yapan ilk yerel yönetim olduk. Yaşanan iklim değişikliği ve ekonomik dalgalanmalar sonucunda buğday üretiminde azalma eğilimi vardı. 2 yılda çiftçilerimize buğday üretimini teşvik etmek için 14 milyon 500 bin kilogram tohum verdik. Ankara’nın önemli tahıl üretim kalemlerinden olan arpa tohumundan 3 milyon kilogram dağıtarak üreticilere destek olduk.2022 yılında KIRBİS üzerinden yeni ekim dönemi için buğday ve arpa tohumu talep başvurusu yapan üretici sayımız 30 bini buldu. Başvurular kontrol edildikten sonra almaya hak kazananların Başkent Kartlarına tohum bedelleri yatırılacak. Kuraklığı en fazla hisseden 3 ilçemizdeki üreticilerimize 200 bin kilogram mercimek tohumu desteğinde bulunduk.”

“DESTEKLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK YETERKİ SİZ ÜRETİN”

Seçimlerden önce verilen sözleri hayata geçirdiklerinin altını çizen Mansur Yavaş, “Ülkemizin ilk çiftçi kartı olan ‘Başkent Çiftçi Kartı’nın 37 bin 367 çiftçimize dağıtımını tamamladık. Bu kart sayesinde çiftçimiz artık istediği tohumu istediği yerden de satın alabilecek. Böylece üreticinin bulunduğu bölgedeki ekolojik özelliklere uygun tohumu alabilmesini sağlarken tohum bayilerine de ekonomik açıdan katkı sunacağız. Traktörü olan 17 bin 716 üreticimizin Başkent Kartına 34 milyon 656 bin lira yatırarak mazot almalarını sağladık. Bular artarak devam edecek, yeter ki siz üretin değerli hemşehrilerim.”

“SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİNİ HAYATA GEÇİRDİK”

Belediye iştiraklerinden BelPlas’ın ürettiği 1 milyon 220 bin litre gübre desteği ile de çiftçilerin yanında olduklarını kaydeden Başkan Yavaş, “Mikrobiyal Sıvı Gübrenin kullanıldığı bu arazilerde, gözle görülür bir verim artışı da yaşandı. Yine çiftçilerimizin doğru ürün yetiştirebilmeleri, toprak ve su kaynaklarını koruyabilmeleri ve topraktaki bitki besin elementlerine göre gübreleme yapabilmeleri için ücretsiz toprak analizi çalışmalarına devam ediyoruz. Elde edilen sonuçlar, ada-parsel bazlı KIRBİS sistemimize işlenecek. Park ve bahçelerde kullandığımız dış mekân süs bitkilerinin Ankaralı üreticiler tarafından üretilmesi için sözleşmeli üretim modelini hayata geçirdik. Bunu köylere kadar da yayacağız. Üreticilerimizden toplam 478 bin 500 adet fide alarak hem kentimizi güzelleştirdik hem de üreticimize katkı sunduk.”

“YAKINDA ANKARA SU ÜRÜNLERİ REHBERİ’Nİ DE HALKIMIZA SUNACAĞIZ”

Hayvancılık alanında yapılan desteklerden de bahseden Yavaş, şöyle konuştu:

“Manda yetiştiriciliğini teşvik etmek için 153 gebe manda, Ankara tiftik keçisinin gen kaynağını korumak amacıyla 379 adet teke dağıtımı gerçekleştirdik. Bu güne kadar 2761 adet tohumlama gerçekleştirdik. Hayvan yetiştiricilerine kaba yem ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 3 yılda 2 milyon kilogram yem bitkisi tohumu desteği verdik. Tarım Kampüsümüzde kendi yetiştirdiğimiz 1502 ton mısır silajını, ilimizdeki 680 kadın üreticimize ücretsiz olarak dağıttık. Hayvancılıkla uğraşan mahallelerimizde, hayvanların rahatça su kaynaklarına ulaşabilmeleri için 402 noktada 4 bin 942 adet sıvat kurulumu gerçekleştirdik. Bu projeyle ülkemizde tek seferde en fazla oluk kurulumu gerçekleştiren kurum olduk. Bunun dışında küçükbaş hayvancılığın yapıldığı köylerde hayvanların sağlığını korumak için yıkama havuzlarının yapımına da devam ediyoruz. Su kaynaklarının analizlerini yapıyor, su ürünlerinin çeşit çalışmalarını sürdürüyoruz.  Yakında ‘Ankara Su Ürünleri Rehberi’ni de halkımıza sunacağız.”

Konuşmasının devamında sulama altyapı sistemlerinden de bahseden Yavaş, “Devralınan sulama şebekeleri envanterinin çıkarılması için 228 kilometre uzunluğundaki şebekeleri sayısallaştırılarak KIRBİS’e aktardık. Kırsal mahallelerimizde bulunan su kaynaklarını tarlalarla buluşturmak ve sulu tarım alanlarını artırmak için 101 mahalleye sulama borusu vererek 54 bin dekar alanın sulanmasını sağladık. Gölbaşı ilçesinde kullanım dışı kalmış 7 bin metre kanalı temizleyerek 20 bin dekar, Balâ ilçesinde ise tıkanmış ve işlevini büyük ölçüde yitiren 23 bin 400 metre drenaj kanalı temizleyerek 6300 dekar alanın yeniden sulanması sağladık. Seçimlerden önce söz verdiğimiz sulu tarım projesine de başladık. İnşa edilecek şebeke ile tam 6 bin 370 dekar alan sulamaya açılmış olacak. Böylece Kesikköprü suyundan da tarımsal alanda faydalanıp yerel ekonominin kalkınmasını sağlayacağız” diye konuştu.

“ÇİFTÇİMİZİ TEKNOLOJİNİN İMKÂNLARI İLE BULUŞTURMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Tarım 4.0 projelerini hayata geçirdiklerini kaydederek açıklamalarını sürdüren Yavaş, şöyle devam etti:

“Ülkemizin ilk elektronik talep toplama sistemini kurarak Kırsal Bilgi Sistemine geçiş dönemini başlattık. KIRBİS, Büyükşehirden destek alan üreticilerin uydu üzerinden takip edilecek izleme sistemini de içermektedir. KIRBİS sistemi, 10 farklı modülden oluşturuldu. Üreticilerimiz, sisteme kayıt yaptıkları her bir parsel ile ilgili teknik bilgileri, kendilerine özel sayfalarından takip edebiliyor. Sistemimiz Ankara’nın tüm tarım parsellerini işleyerek bunların eğim, bakı ve yükseklik analizlerini yapıyor. Sistem, üzerine iklim verilerini de işleyerek ilimizi agro-ekolojik bölgelere ayırıp, her bir bölge için uygun ürün desenini tespit etme olanağı sunuyor. Üreticimiz, sistem üzerinde kendisine ait olan parselde daha iyi yetişebilecek ve daha çok para kazanabileceği ürünlerin önerisini alabiliyor. Böylece çiftçimizin üretimini bilim ve teknolojinin imkânlarını ile buluşturmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Ekilen ürünlerdeki hastalık tahminlerini de yine üreticimize zamanında bildiriyor ve ürün kayıplarını da önlüyoruz. Tedbirler konusunda da kendilerine yardımcı olacağız.”

“33 BİN ÜRETİCİMİZE TOPLAMDA 4 MİLYAR 657 MİLYON LİRADAN FAZLA GELİR SAĞLADIK”

Ankara’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 45 bin çiftçiden 33 binine tohum desteği verildiğini kaydeden Yavaş, şunları söyledi:

“Yani üreticilerimizin yüzde 73’üne doğrudan ulaşarak üretimlerine katkı sunduk. Çalışmalarımızı sürdürürken tek arzumuz, Türkiye’nin kimseye ihtiyacı olmadan bunları başarabileceğini göstermek oldu. 3 yılda gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalar neticesinde, sadece buğdayda 2022 yılında, 25 ilçemizde, 11 bin 564 çiftçimiz, 1 milyar 277 milyon lira gelir etti. Yine sadece arpada, 2022 yılında 6331 çiftçimizin geliri toplam 248 milyon lirayı aştı. Yekûn olarak ele alırsak, Ankaralı üreticiler bitkisel üretim destekleri aracılığıyla 3 milyar 680 milyon lira, hayvancılık destekleri aracılığıyla 24 milyon 722 bin lira, tarımsal sulama ve altyapı destekleri aracılığıyla 740 milyon lira gelir elde etti. Sözleşmeli çiçekçilik modeli sonucunda üreticilerimizin sağladığı 26 milyon 415 bin liralık gelir ile Başkent Marketler aracılığıyla kooperatiflerimizden alınan 180 milyon liralık alımı bu rakama eklediğimizde, evet, büyük bir mutlulukla söylüyorum ki, 3 yılda 33 bin üreticimize toplamda 4 milyar 657 milyon liradan fazla gelir sağladık.”

“BAŞARI HİKÂYESİNİN YENİ SAYFALARINI HEP BİRLİKTE DOLDURACAĞIZ”

Projelerin, bir kentin kırsalda önce doğrulma ardından da ayağa kalkma hareketi olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Yavaş, “Cumhuriyetin Başkenti Ankara, kırsal kalkınmada da fitili ateşlemiştir. Bu çalışmaların yakında tüm Türkiye’ye yayılacağına yürekten inanıyoruz. Bundan sonra da durmayacağız, duraksamayacağız, bu seviyeyi daha da ileriye taşıyacağız. 2023 yılındaki hedeflerimizi de belirledik ve şimdiden hazırlıklara başladık. Büyükşehir Belediyemizde yeni kurulan Kırsal Kalkınma Bütçe İçi İşletmesi ile üreticilerimizin ürünlerinin pazara erişimini hızlandırmak ve daha fazla para kazanmalarını temin etmek amacıyla ürün işleme ve depolama tesisleri ilçelerimizde kurulacak. Örneğin Çubuk ve Ayaş ilçelerimize soğuk hava deposu, Beypazarı ve Kızılcahamam ilçelerimize jeotermal kurutma, Kalecik’te köylere üzüm sıkma makineleri gibi tesisleri kazandıracağız. Kırsal kalkınmada yazılmaya başlanan başarı hikâyesinin yeni sayfalarını hep birlikte dolduracağız” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: “ŞİMDİ MANSUR BAŞKAN’IMIZ VAR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi:

“Sayın Başkan son derece güzel ve doyurucu açıklamalar yaptı. Bir belediye başkanının beldesine karşı sorumluluğunu, neler yapması gerektiğini, tüm ayrıntılarına girerek anlattı ve bizi aydınlattı. Dolayısıyla Sayın Başkan’a hepinizi huzurunda teşekkür ederim. Belediye başkanları ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Onların engellendiğini biliyorum, büyük zorluklar çıkarıldığını biliyorum. Ama onlara şunları söylüyorum; şikâyet etmeyeceksiniz, sizin göreviniz sorunları aşmak ve halka hizmet etmek. Bunu yapıyorlar ve yapmaya da devam edecekler. İzlerken bir çiftçi arkadaş diyor ki ‘Şimdiye kadar görülmemiş bir şey’ sıvı gübre dağıtımı için diyor bunu. Geçmişte Ankara’nın caddelerine, sokaklarına ağaç dikmek için ağacı yurt dışından ithal ettiler. Ormanlarımız var, ağaçlarımız var, fidelerimiz var. Bunlar dışarıdan niye gelir? Şimdi Mansur Başkan’ımız var, burada bizim çiftçilerimiz üretiyorlar, onlardan satın alınıyor ve herkes kazanıyor.”

Programın sonunda; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.


Kaynak: Beyaz Haber Ajansı (BHA)

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.