Bilinmekte olduğu gibi diz kireçlenmesi ileri yaş grubunda yer alan ortopedik sorunların ilk sırasında gelen fazlasıyla ağrılı ve çok kısıtlayıcı bir rahatsızlık olarak öne çıkar.
Bilinmekte olduğu gibi diz kireçlenmesi ileri yaş grubunda yer alan ortopedik sorunların ilk sırasında gelen fazlasıyla ağrılı ve çok kısıtlayıcı bir rahatsızlık olarak öne çıkar. 50 yaşın üstünde orta ve de ileri yaş grubundaki insanların nerdeyse üçte birlik kısmı da bu sorunla karşı karşıyadır. Diz ekleminin kıkırdaklarında yer alan bozulmayla başlamış olan bu durum git gide daha fazla rahatsız edici bir hal alıyor. Görülmekte olan ağrı git gide artış gösterirken dizde de şekil bozuklukları görülmeye başlamakta. Aynı zaman içerisinde bacaklar eğilmeye başlar ve de ''O-bacak'' şeklinde isimlendirilen, dizlerin dış tarafa doğru açılanması gerçekleşir. Bu durum ise bir kısır döngüye dönüşebilir ve kıkırdaklarda yeralan bozulmayı bir tarafa fazla yük geldiği için daha çok hızlandırır.
Senelerden beri bu yönteme alternatif bir takım çözümler aranıyor, diz içerisine PRP ile birlikte Kök hücre, farklı jel enjeksiyonları, bazı zamanlarda kortizon enjeksiyonları denenip gidişat geciktirilmeye çalışılabiliyor. Son seneler içerisinde yapılmakta olan bazı araştırmalarda alternatif çözümlerin bulunduğu yönündedir.
PFO (proximal fibular osteotomy) ismi verilen ameliyat, hastanın hastaneye başvuruda bulunduğu gün ameliyat olarak aynı gün içerisinde taburcu olabilmesi benzerindeki bir avantaja sahip durumdadır. Protez ameliyatına kıyas ile ekonomik yöndende fazlasıyla uygundur. Ameliyattan sonra koltuk değneği ile birlikte tekerlekli sandalye benzerindeki yürüme desteği de hiç bir şekilde gerektirmiyor. Ameliyattan sadece 3 saat kadar kısa bir zamandan sonra hastanın yürümesine izin verilebiliyor. Komplikasyonu ise bulunmamaktadır.
İlgili Galeriler