Bilim adamları, yaygın bir şekilde görülmekte olan bir diş eti hastalığına sebep olan bakteriyle demans (bunama) arasında yer alan bağlantıya işaret edebilen yeni bulgulara rastlamış durumda.
Bilim adamları, yaygın bir şekilde görülmekte olan bir diş eti hastalığına sebep olan bakteriyle demans (bunama) arasında yer alan bağlantıya işaret edebilen yeni bulgulara rastlamış durumda.
Araştırmacılar ise ortaya çıkan bu bulgularla birlikte, Alzheimer'ı da içermekte olan demans hastalarına özel yeni tedavi yöntemleri geliştirecek olabilir. Araştırmacılar ayrıca, Alzheimer teşhisi koyulmuş ya da bu hastalıktan şüphelenilmekte olan canlı veyahut ölmüş hastalardan alınmış beyin dokusu ile birlikte omurilik sıvıları ve tükürük örneklerini detaylı bir şekilde inceledi.
Science Advances isimli dergi üzerinde de yayımlanmış olan araştırma, kronik durumdaki diş eti iltihabına sebep olan Porphyromonas gingivalis ismine sahip bakterinin Alzheimer hastalarının beyinlerinde de görülmüş olduğunu ortaya çıkarttı. Farelerle yapılmış olan deneylere bakıldığında, bu bakterinin ağız içerisinde beyne geçebilmekte olduğu ve salgılamış olduğu zararlı durumdaki ''gingipain'' isimli proteininin beyinde yer alan sinir hücrelerini tahrip etmiş olduğu açıkça görüldü.
Bakteri öte yandan amiloid beta üretiminide arttırıp amiloid plaklara sebep oluyor. Alzheimer hastalarının beyinlerinde ise bu plaklara rastlanmakta. Fareler üstünde yapılmış olan deneylerde bu zararlı durumdaki proteinleri bloke edebilen ilaçlar denendiği zaman, beyinde yeralan tahribatın durmuş olduğu da görüldü.
Araştırmacılar ise, diş eti iltihabına sebep olan bu bakterinin Alzheimer hastalığının gelişmesi konusunda çok önemli bir rol oynamakta olduğunu ifade eden bu bulguların tedavi yönünden çok önemli olduğunu da vurgulamakta.
Araştırmayı yürümekte olan ekip, geliştirmiş oldukları yeni bir ilacı ise bu sene içinde Alzheimer hastaları üzerinde denemeye başlamış olacak.
İlgili Galeriler