Çocuklardaki diyabetin en yakın dostu obezite!

Diyabet aslında bir yetişkin hastalığı şeklinde kabul ediliyor olsa bile çocuklarda da sık bir şekilde görülebiliyor.

Çocuklardaki diyabetin en yakın dostu obezite!


Diyabet aslında bir yetişkin hastalığı şeklinde kabul ediliyor olsa bile çocuklarda da sık bir şekilde görülebiliyor. Bütün dünyada git gide yaygınlaşmış olan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkarak çocuklara kadar ulaşması konusundaki en önemli etkenlerin ilk sırasında da adeta çığ gibi büyüme gösteren obezite gelmekte.

Halkın arasında şeker hastalığı ismiyle bilinmekte olan diyabet, insülin salgılaması yapan beta hücrelerinin farklı nedenlere bağlı bir şekilde sayısında ve de fonksiyonunda yaşanmakta olan azalma sonrasında ortaya çıkan kan şekerinin yüksekliğidir. Özellikle de 10 ila 14 yaş arasında bulunan çocuklarda görülmeye başlayanan diyabet, son zamanlar içerisinde okul öncesindeki çocuklarda da rastlanmaya başlanmış bir durumdadır. Bugün ülkemiz içerisinde 18 yaş altında 18 ila 19.000 taneye yakın diyabet hastası çocuk olduğu konusunda düşünceler bulunmaktadır.

Çocukluk çağındaki diyabetlerinin bulguları ise genel diyabet ile neredeyse aynı özellikler göstermektedir. Bu açıdan;

- Devamlı olarak susama hissi duyuyorsa,
- Çok sık bir şekilde su içiyorsa,
- Çok sık bir şekilde idrar yapıyorsa,
- Gece olduğunda bile idrara çıkıyorsa,
- Bazı gecelerde yatağını ıslatıyorsa,
- Ağız kuruluğu varsa,
- Çok yemek yemelerine karşın kilo alamıyorsa,
- Halsizlikle birlikte yorgunluk varsa,
- Ağız kokusu varsa,
- ve Karın ağrısı bulunan şikayetler çocuklar içerisinde diyabetin en sık görülen belirtilerinden olduğu için mutlaka hekime görülmesi gereklidir..

 

İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.