Trakya Üniversitesinin (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesinde Dekan görevinde bulunan Profesör Doktor Sedat Üstündağ, böbreği korumanın aslında anne karnında başlamakta olduğunu ifade etti.
Trakya Üniversitesinin (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesinde Dekan görevinde bulunan Profesör Doktor Sedat Üstündağ, böbreği korumanın aslında anne karnında başlamakta olduğunu ifade etti.
Üstündağ ayrıca, Dünya Böbrek Günü dolayısı ile fakülte binası içerisinde gerçekleştirmiş olduğu toplantı esnasında, ülkemizde yaklaşık 10 milyon tane böbrek hastasının yer aldığını da ifade etti.
Türkiye'de yer alan böbrek hastalarının yalnızca %10'luk bir kısmının hastalığının farkında bulunduğunu ve önlem almakta olduğunu açıklayan Üstündağ, son gerçekleştirilen araştırmaların Türkiye içerisindeki böbrek hastası sayısının devamlı olarak artmakta olduğunu gösterdiğini de belirtti.
Böbrek hastalığının bireyle birlikte topluma maliyetinin çok daha yüksek olduğunu ifade eden Üstündağ, sözlerini şöyle sürdürdü;
''Böbreği koruyabilmenin ilk yolu, anne karnında iken böbreğe saygı duymak ile başlamakta. Böbreklerin dokuları, anne karnı içerisinde 2. ay itibariyle olgunlaşmaya başlamakta. Tam doğum gerçekleşecek güne kadar büyüme gösteriyor ve doğduktan sonrasında ise bir adeta bile böbrek hücresi oluşturulamamakta. O sebepten dolayı en sağlıklı durumdaki insanların bile böbrek fonksiyonları, 25 yaş itibariyle her sene %1 oranında azalma gösteriyor. Dolayısı ile anne karnında yetecek kadar böbreklerimizi geliştirmemiş bir durumda bulunursak, erişkin yaşam içerisine çok daha hızlı bir şekilde böbrek hastalığı gelişmiş oluyor. Annenin karnındayken böbreğin gelişmemesinin en önemli sebebi ise, zamanından çok daha önce, anne veyahut çocuk sağlığı yönünden herhangi bir mecburilik olmamasına karşın zamanından önce gerçekleştirilmiş sezaryen doğumlardır. Eğerki bebek, normalden 2 hafta öncesinde dünyaya gelirse her bir tane böbreğin 1 milyon 200.000 tane işçisi olacağına, 800.000 tane işçisi olur. Dolayısı ile o çocuğun böbreklerinin hücreleri az olduğundan dolayı böbrek yetersizliğini daha da hızlı geliştirmiş olmakta.''
İlgili Galeriler