Yalan haberlerin sorumlusu botlar

Yalan olan haberlerin sürekli olarak artmasının arkasında bulunan neden gerçekleştirilen araştırma sonucunda ortaya çıkmış oldu.


Yalan olan haberlerin sürekli olarak artmasının arkasında bulunan neden gerçekleştirilen araştırma sonucunda ortaya çıkmış oldu.

1 sene içerisinde 14 milyon taneden çok yayılmış düşük güvenilirliğe sahip 400.000 tane makaleyi inceleme altına alan Indiana Üniversitesi bu problemi en açık biçimde gözler önüne sermiş oldu. Sonuç olarak ne mi çıktı? İnterneti tamamen ele geçirmiş durumdaki yalan haberlerinin %31’lik kısmı botların %6’sının tarafından yapılmış. Çok fazla etkileyici bir durumda değil mi?

Araştırmadaki yardımcı yazar görevindeki Giovanni Luca Ciampaglia, robotların bu kadar efektif olmalarının arkasındaki nedenin inandırıcı durumda olmaları değil insanların arasında yayılmış benzerinde gösterip güvenilirmiş olgusu yaratmalarının olduğunu düşünmekte.

Ciampaglia, yapmış olduğu açıklama içerisinde ''İnsanlar pek çok insandan duymuş oldukları haberlere daha fazla güven duyma eğilimindedirler. Botlar ise yayınlamış oldukları haberleri fazlasıyla yaygınmış gibi gösterip bu güven üstünden kendi haberlerini yaymaktalar'' şeklindeki sözlerine yer verdi.

Bu bahsi geçen '‘aldatıcı durumdaki güvenilirlik’' belli bir bölüm tarafından kabul gördüğü an içerisinde asıl olay patlak vermeye başlamış oluyor. Bu güvenilirliğe aldanmış olan insanlar bu üretilen haberleri yayamaya başladıkları an içerisinde ona güvenmiş olan insanlar da bu yalan  durumdaki haberden etkilenmiş oluyorlar.

Yanlış bir şekilde kullanıldığı durumda çok olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden dolayı sosyal medyanın haberleri böyle hızlı bir biçimde yayması aslına bakılırsa biraz kötü bir hal. Botlar aslına bakılırsa insanları yalan haberlerden uzaklaştırabilecek bir kabiliyete sahip olsalar bile şu anda tam tersini yapmak ile meşgul durumdalar gibi gözükmekte.