80.000 tane ek öğretmen suriyeliler için gerekli

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ile Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yeni paylaşmış olduğu '‘Göçmenler, Yerinden Olma ile Eğitim’' raporuna bakılır ise ülkeler, son senelerde mülteci çocuklarla ilgili çok büyük adımlar atmakta.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ile Kültür Örgütü’nün (UNESCO) yeni paylaşmış olduğu '‘Göçmenler, Yerinden Olma ile Eğitim’' raporuna bakılır ise ülkeler, son senelerde mülteci çocuklarla ilgili çok büyük adımlar atmakta. Müfredatlar içerisinde fazla kültürlülüğe çok daha fazla yer verilmeye başlandı, bütçeden ayrılmakta olan pay ise arttırılmakta. Fakat kaliteli durumdaki öğretmen ihtiyacı da büyüme gösteriyor. Rapor içerisinde, Türkiye’de okul çağında bulunan 1 milyon tane Suriyeli çocukla ilgili olarak ek 80.000 tane öğretmenin istihdam edilmesinin gerekli olduğu ifade ediliyor.

Rapora bakılır ise, Suriyeli mültecilerden %93'lük bir kısmı kampların dışında yaşamını sürdürüyor. Ülke içerisinde Suriyeli çocuklara geçici  bir şekilde eğitim merkezlerinin takibi ile verilmiş olan paralel eğitimle özellikle de  ilkokulda okullaşma konusundaki oranda bir artış meydana geldi. 2014 senesi içerisinde %25’lik olarak açıklanan oran 2017 senesinde %83’e kadar bir yükselme gösterdi. Fakat ortaöğretimdeki bu artış biraz daha az bir seviyede. Aynı seneler içinde %16’lık olarak açıklanan oran %22’ye çıkartılabildi.

Pek çok ülke, göçmen olan öğrencilere kamu kaynaklarını da kullanıp, ulusal eğitim sistemlerinden değişik bir şekilde tasarlanmış '‘paralel eğitim’' vermekte. Fakat bu sistem ise mali  durumdaki zorluklar, kaliteli  durumdaki öğretmen ve değerlendirme eksikliklerinden dolayı sekteye uğrayabilmekte. Avrupa içerisinde öğretmenler, göçmen durumdaki öğrencilerin sınıflara entegre olabilmesi konusunda çok önemli sorunlarla karşılaşıyor. Öte yandan Türkiye gibi  çok yoğun göç almakta olan ülkelerde ise nitelikli öğretmen konusunda problem yaşanmakta. Almanya içerisinde ila 42.000 tane öğretmene ihtiyaç bulunmakta.