Kanser için ilk yerli ilaç
Kanser için ilk yerli ilaç
EditorSanayi ile Teknoloji Bakanı görevinde bulunan Mustafa Varank, TÜBİTAK'ın baş ile birlikte boyun kanserlerinin tedavisi konusunda kullanılmak amacıyla başlatmış olduğu yerli ilaçla alakalı çalışmalarını yerinde inceleme yaptı.
Sanayi ile Teknoloji Bakanı görevinde bulunan Mustafa Varank, TÜBİTAK'ın baş ile birlikte boyun kanserlerinin tedavisi konusunda kullanılmak amacıyla başlatmış olduğu yerli ilaçla alakalı çalışmalarını yerinde inceleme yaptı. Ziyaret esnasında yerli durumdaki biyobenzer kanser ilacı geliştirme çalışmaları laboratuvar ortamı içerisinde ilk defa görüntülenmiş olan. Bakan görevindeki Varank, Gebze'de yer alan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ni (MAM) ziyareti esnasında Kanser Tedavisine Yönelik Olarak Yerli Biyobenzer İlaç Geliştirilmesi ile Üretimi (BİOSİM) Projesiyle alakalı bilgiler aldı. Gen Merkezi laboratuvarları içerisinde ilacın bütün üretim aşamalarını da detaylıca inceledi. Varank açıklamasında; ''BİOSİM ilacı, biyobenzer baş ile boyun kanserlerine karşı bir ilacın geliştirilebilmesi projesidir. Bu fazlasıyla önemli durumdaki bir teknoloji. Bunun benzerinde 180 tane farklı biyobenzer olarak üretim yapabileceğimiz ilacımız mevcut. İnşallah burda geliştirmiş olduğumuz teknoloji ve alt yapı sayesinde bu ilaçları da Türkiye içerisinde üretip, paranın ülkemiz içerisinde kalmasını istemekteyiz. BİOSİM isimli kanser ilacı da laboratuvar ortamı içerisinde üretildi. Mayıs 2019 tarihinde şirkete teslim edilmiş olacak. Kamusanayi iş birliğiyle birlikte Sağlık Bakanlığımızın desteği sayesinde geliştirilmiş olan bu ilacın eczaneler içerisinde yerini alması amacıyla preklinik ve de klinik çalışmalarının bitirilerek bazı süreçlerin içinden geçmesi gerekli'' ifadelerine yer verdi.
TÜBİTAK Gen Mühendisliği ile Biyoteknoloji Enstitüsünün Müdürü görevinde bulunan Profesör Doktor Şaban Tekin ise açıklamasında ''Biz gen itibariyle antikor üretmekte olan hücreyi geliştirmekteyiz. Hücre ise, proje yürütücüsü olarak açıklanan şirkete teslim edilecek. Onlar ise klinik çalışmaları tamamladıktan sonra ruhsat konusunda bir başvuru yapacak. 100 mg'lık olarka açıklanan formunun 500 lira tutarında, Kilosunun değeri ise 1 milyon dolar tutarında. O kadar fazla katma değerli ürün aslında bütün bunlar. Türkiye ise teknolojiyi öğrenmeye başladı'' ifadeleri ile konuştu.