Kaygı, günlük yaşamı etkilemekte olan en önemli konulardan biri. Özellikle de sınav öncesi gibi stres yaratıcı durumlarda daha fazla artabilir. Psikiyatrist Profesör Doktor Şükrü Uğuz, kaygı ile başa çıkmanın yollarını detaylı bir şekilde anlattı. Profesör Doktor Uğuz’a göre ise, kaygının en tipik belirtileri ise olumsuz düşünceleri tetikliyor olması. Bunun yanında bedende bazı belirtilere sebep oluyor. Uykuda artma (sıkıntılı hallerden kaçmanın çabası), sık bir şekilde idrara çıkma istekleri, mide bulantısı benzerinde. Sınav kaygısının en büyük düşmanının da sınava iyi bir durumda hazırlanmak olduğunu açıklayan Profesör Doktor Uğuz, ''Kaygının hiç bir şekilde yok edilmesi de olanaklı değil. Onu yönetmek ise temel bir çaba olmalı'' deyip sınav kaygısı yaşayan öğrencilere çeşitli önerilerde de bulundu.
Aslında kendimiz ile yapmış olduğumuz negatif bir konuşma sonrasında ortaya çıkar. Sınavla alakalı bir örnek verelim. ''Acaba en bütün beklentileri karşılayabilecek miyim? Annem ile babamın emekleri boşa gider ise?'' şeklinde başlayan negatif içsel konuşma şu şekilde devam edebilir; ''Yeterince iyi bir şekilde çalışmadım. Ayşe benden daha fazla çalıştı. Onun teneffüslerde bile çalışmakta olduğunu gördüm.'' Hemen sonrasında negatif içsel olan ses anne ile babaların ''Senin canın sağ olsun, senden daha da önemli değil'' şeklindeki cümleleri ile daha da çoğalır. Çocuk bu durumda ''Benden artık umudu kestiler galiba'' şeklinde düşünmeye başlar.
Kaygının belirtileri hafif korku belirtilerine fazlası ile benzer. Korkunun kaynağı da kendi düşüncelerimizdir aslında. Bana danışmakta olan çoğu öğrencinin de hemen aklına gelmekte olan soru şu şekildedir; ''Ancak hocam önümüzde çok korkunç bir sınav mevcut, hayat memat durumu, siz olsanız hiç korkmaz mısınız?'' Elbette, bu sınavdan kaygı duyabilirim ve hedefime uygun biçimde çalışmalarımı planlarım. Kaygılar beni harekete geçirir. Buna ise geliştirici bir kaygı diyoruz. Durdurucu durumdaki kaygı ise ''Çok geç kaldın, bu saatten sonrasında bir şey olmaz, başlasan bile yetiştiremezsin'' şeklindeki negatif düşünceleri harekete geçirmektedir. Kaygının en tipik olan belirtileri ise olumsuz durumdaki düşünceleri tetiklemesidir. Öte yandan bedende bazı belirtilere sebep olur. Uyumada artış (sıkıntılı olan durumdan kaçmanın çabası), sık bir şekilde idrara çıkma isteği, mide bulantısı benzerinde.