Bu teknikle batarya ömrü uzayabilir
Bu teknikle batarya ömrü uzayabilir
EditorTV ekranlarından tutun da akıllı telefonların ekranlarının üzerine kadar nerdeyse modern hale gelen bütün cihazlarda kullanılmakta olan OLED teknolojisi içerisinde, bol ışık bulunan ve parlak ortamlar içerisinde ekranın parlamaması amacıyla yansıma engelleyen bir filtre kullanılmaya başlanmış durumda.
TV ekranlarından tutun da akıllı telefonların ekranlarının üzerine kadar nerdeyse modern hale gelen bütün cihazlarda kullanılmakta olan OLED teknolojisi içerisinde, bol ışık bulunan ve parlak ortamlar içerisinde ekranın parlamaması amacıyla yansıma engelleyen bir filtre kullanılmaya başlanmış durumda. Fakat yansımayı engelleyen bu filtrenin doğası gereğince OLED ekran üzerinde yer alan pikseller tarafından üretilmekte olan ışığın nerdeyse yarısı, ekran üzerinde kapana kısılmakta ki bu durum ise OLED teknolojisiyle alakalı verimliliğinin nerdeyse yarısına yakın kısmının boşa gitmiş olduğu anlamına gelmekte.
Üretici firmalarsa kullanılabilirliği çok daha fazla çoğaltmak amacıyla enerji verimliliğinden vazgeçme konusunda bir tercihte bulunuyorlar. Aksi durumda ise akıllı telefon modellerinin ekranları dışardan tamamen okunamaz bir duruma gelirdi. Imperial şirketinin fizik ile birlikte kimya departmanları içerisinde çalışmakta bulunan bilim insanları, üretici firmaları bu ikilemden kurtarabilecek çok daha yeni bir OLED türü geliştirmiş durumda.
ACS Nano isimli dergi içerisinde paylaşılan araştırmaya bakılırsa bilim adamları, OLED isimli özel materyallerin kimyasını kontrol edip polarize bir hale getirilmiş ışık dağıtan OLED üretiminin mümkün durumda bulunduğunu göstermiş oldu ki bu teknikle beraber yansıma engelleyen filtreye de hiç bir şekilde gerek duyulmuyor. Söz konusu bu teknolojinin bir başka yararlı bölümü de cihazın batarya ömrünü çok daha fazla uzatıyor olması ve çok daha az bir şekilde karbon ayak izine sahip durumda bulunması.