Böbrek taşı olan bireyin artık hayatına bazı olmazsa olmaz kurallar girmektedir. Bunlar ise;
- Yoğun miktarda sıvı almak
- Yılda en az iki kez olacak şekilde muayene olmak
- Düzenli olarak egzersizlere başlanması
Yapılması gereken testlere göre en uygun olan diyete başlamak, taşın cinsini ve kan ile idrar tahlillerinden sonra ise böbrek taşının niçin olduğunun anlaşılması için çalışmalar yapılmaktadır.. Olguların yaklaşık olarak %25-30’ında bir hastalığa sekonder olarak taş oluşabilir (paratiroid ve gut hastalıkları vs.) geri kalan ortalama %60’lık olan bölümünde ise belirgin olan bir hastalık bulunmamaktadır.
Diyet çok önemlidir ürik asit taşları genel olarak bol proteinli gıdalar ile ve gut hastalığında çok fazla görülür asit idrarda oluşmaktır tedavide ise idrarı alkalen yapmakta olan ilaçlar allopurunol ile bol lifli diyet yapılabilmektedir.
Bununla ilgili ise pek çok çalışma yapılmaktadır. Bunlardan bazıları ise ;
Absortive hiperkalsiürüsü olmakta olan hastalar hiperkalsiürüyü ile oksalirüyi önleyebilmek için kalsiyum ile okslatan zengin olan besinleri az tüketmeli ve bağırsaktan kalsiyumun emilim oranını azaltmak için ise selülöz fosfat gibi ilaçlar kullanabilmektedir.
Bazı araştırmacılar ise hayvansal olan proteinlerin idrar kalsiyumu sayısını yükselttiği için onun yerine bitkisel olan proteinler ve vejeteryan olarak beslenmeyi öneriyorlar.
Potasyum ile potasyum sitrat ve magnezyum sitrat taş oluşmasını önlemektedir. Potasyum idrarda bulunmakta olan kalsiyum sayısını azaltır. Sitrat okslat fosfat benzeri kristallerin ise kalsiyuma bağlanmasını önlemektedir.. İlaç seklinde alınabileceği gibi potasyumdan zengin olan besinler de yenmelidir. Sitrat ise limonda oldukça fazla bir şekilde bulunmaktadır. Limonata yaparak ya da portakal suyu hazırlayarak günde 1 ya da 2 litre içilmesi gereklidir.. Bazı araştırmacılar ise Magnezyum ile B6 vitaminin taş oluşmasında etkili olduğunu bildirmişlerdir.
Kepekten zengin olan lifli besinler ise bağırsaktan oluşan kalsiyum emilmesini azaltmaktadır. Pirinç, ve buğday gibi besinler ise diyetimizde bol miktarda bulunmalıdır.
Sonuç olarak pek çok ilaç diyet olarak önerilmekte ve burada önemli olan ise gerekli testleri yaptırarak doktor kontrolü ile en uygun olan diyeti ve ilacı alabilmektir. Bu bizim yeniden taş hastalığına yakalanmamızı yaklaşık olarak % 85-90 oranında engellemektedir.