Egzama, pek çok sebepten ötürü olabilir. Egzamanın en fazla olma sebepleri alerji vede aileden kaynaklı olabilmektedir. Yetişkinlerde de görülmekte olan bu hastalık daha fazla çocuklarda karşılaşılmaktadır. Egzamalı bir bireyim cildinde bulunmakta olan yağ miktarında ve içinde değişme olmaktadır. Cildin yapısında meydana gelmekte olan bu değişim sonucunda deride yoğun miktarda su kaybı olmaktadır.. Deride oluşmakta olan su kaybı da kaşıntıya sebep olur. Cildin yapısında meydana gelmekte olan bu bozulmalar ile alerji yapmakta olan gıdalar yada değişik kimyasal maddeler cilde zarar vermekte iltihaplı hücrelerin cilt bölgesine toplanmasına sebep olmaktadır.
Egzamaya sebep olmakta olan bazı faktörleri aşağıdaki şekillerde sıralayabiliriz;
Çevresel Olan Faktörler
Alerjik Etkileri: Alerjik egzamalar dirsek yüzleri , diz, yanaklar ve boyunaltı bölgelerinde görülmektedir.. Alerjiye neden olmakta olan besinler, zehirli olan bitkiler ve nikel benzeri metal cisimler egzamaya sebep olur.
Ciltte Tahriş Oluşması: Temas egzaması ise , cildi tahriş etmekte olan şampuan, sabunlar, parfümler, çamaşır suyu vede deterjan benzeri maddeleri sürekli olarak kullanma sonucu cilt bu kullanılmakta olan maddelere karşı hassaslaşma göstererek ciltte kuruluk hissi, kızarıklık, çatlaklar, kaşıntı olmaktadır bu da egzamaya sebep olur.
Hava Şartları: Egzamaya sebep olmakta olan çevresel faktörlerden birisi de iklimdir. Hava şartlarının fazla sert geçmiş olması yani fazla soğuk veya çok az nemli havalar egzamaya sebep olur.
Genetik Olan Faktörler
Egzamanın en fazla görülme sebepleri genelde genetik olan faktörüdür. Bu açıdan egzama alerjik olarak araştırılmalıdır. Egzamaya sebep olmakta olan alerjik besinler tespit edilerek ona göre bir diyet yapılmalıdır. Alerjiye sebep olmakta olan kıyafetlere de çok fazla dikkat edilmeli.
Bağışıklık Sistemi Faktörü
Egzama, bağışıklık sisteminin çok yoğun çalışması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle yenilmekte olan bir besin yada teneffüs edilmekte olan bir maddeye karşı alerjik bir tepki olmakla birlikte başlamaktadır. Bir ailede alerjik olarak nezle (saman nezlesi), astım yada egzama var ise ailenin diğer fertleri de egzama hastalığına karşı genetik bir yatkınlığı olabilir.
Stres Faktörü
Stres egzaması ise , stres ve ruh hallerine bağlı olarak ortaya çıkmakta olan deri hastalıkları arasında da en fazla görülenidir. En fazla 30-50 yaş aralıklarında görülür. Kadınlarda, erkeklerden daha çok görülmektedir. Hastalık, obsesif yapıya sahip ve alerjiye eğimli kişilerde çok sık görülmektedir.