Kodlama özel çocuklara origami ile öğretiliyor

İzmir ili içerisinde zihinsel engeli bulunan çocuklar, kağıt katlama sanatı olarak bilinen origami yolu ile kodlama eğitimi almakta.


İzmir ili içerisinde zihinsel engeli bulunan çocuklar, kağıt katlama sanatı olarak bilinen origami yolu ile kodlama eğitimi almakta. Kağıt katlayıp el becerileri ile birlikte beyin ve  de kasları arasında yer alan iletişimi geliştirmiş olan özel çocuklar, kodlamanın soyut durumdaki kavramlarını ise origami üzerinde yer alan yönlendirmeler sayesinde öğrenmiş oluyor.

İzmir'de yer alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, özel eğitime ihtiyaç duymakta olan zihinsel engeli bulunan çocuklar için '‘özel kodlama’' ismiyle bilgisayarsız bir şekilde kodlama eğitimi vermeye başlamış bir durumda. Bilgisayarla gerçekleştirilen kodlama eğitimine hazırlık şeklinde verilmeye başlanan bu kodlama eğitimi içinde soyut kavramları öğrenme konusunda zorluk yaşamakta olan özel çocukların kodlamayı somut nesneler aracılığı ile öğrenmesi amacıyla da origamiden yararlanılmakta. Eğiticilerin yönlendirmesi ile beraber katlama komutlarını uygulamakta olan çocuklar bunun sayesinde ise kodlama eğitimlerinin temelini oluşturmakta olan algoritmik  bir düşünme ile beraber sorun çözebilme, eleştirel bir şekilde düşünme, iletişim, işbirliği yapabilme ve teknolojiyi etkin  bir şekilde kullanma benzerindeki beceriler kazanmış oluyor.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı görevinde bulunan Mehmet Büküm ise, kodlamayla birlikte bilgisayarlar ile beraber elektronik veyahut mekanik devrelere komut verilmiş olduğunu da ifade ederek, asansörlerden tutun da trenlere, termometrelerden tutun da dijital saatlere kadar yaşamın içinde yer alan bir çok şeyin kodlamayla çalışmakta olduğunu ifade etti.