Huawei şirketi için 2. bir darbe daha

Amerika Birleşik Devletleri ile Çin'in arasında meydana gelen ticaret savaşı esnasında şu zamana kadar en büyük seviyedeki hasarı Huawei şirketi almış gibi durmakta.


Amerika Birleşik Devletleri ile Çin'in arasında meydana gelen ticaret savaşı esnasında şu zamana kadar en büyük seviyedeki hasarı Huawei şirketi almış gibi durmakta. En son, ARM şirketinin çalışanlarına bütün aktif durumdaki çalışmalar ile birlikte destek işlemlerini ve beklemekte olan anlaşmaları askıya almalarının söylenmiş olduğu ortaya çıkmış durumda. ARM şirketinin kararının arka tarafında da Amerika Birleşik Devletleri'nin, Amerikan şirketlerinin Huawei şirketiyle çalışmasını yasaklamakta nulunan düzenlemeleri bulunuyor. Diğer taraftan ARM şirketinin durumu az daha değişik.

Şirket, merkez açısından bakıldığı zaman bir Birleşik Krallık şirketi ve sahibi ise Japon asıllı SoftBank grubu. ARM şirketi Amerika Birleşik Devletlerinin bu kararından ötürü çok fazla endişeli ve çip tasarımıyle alakalı olarak Amerika Birleşik Devletleri içerisinde yer alan tesislerini kullanmakta. Bu ise şirketin Amerika Birleşik Devletleri'nin yasaları hususunda hassas durumda bulunmasını gerektirmekte. Huawei şirketi, kendisine ait Kirin işlemcilerinin üretimi amacıyla ARM şirketine sırtını yaslamış durumda olduğundan dolayı Çin asıllı üretici çok zor  bir durumda da kalacak olabilir. Lisansının bulunmaması halinde şirket, ARM şirketinin tasarımları ile birlikte HiSilicon şirketinin yarı iletkenlerini kullanamıyor olacak.

Huawei şirketi  son 3 ay içerisinde 1 sene boyunca yetecek kadar Amerika Birleşik Devletleri menşeine sahip malzemeyi depolamış bir vaziyette, hali ile alternatif bulana kadarki zaman içerisinde çalışmalarını sürdürebilecek bir hali var. Diğer taraftan bu söz konusu parçalar bir noktada tükenmiş olacak. Huawei şirketi, üretim yapabilmek amacıyla Skyworks şirketi ile birlikte Micron şirketi ve de Qorvo şirketi gibi Amerikan tedarikçilere çok fazla güvenmekte.

ARM teknolojisi ile birlikte ve çok önemli parçalara ulaşma konusunda sıkıntı yaşamasına kesin bir gözle bakılmakta olan Huawei şirketinin, içerisinde hiç Amerika Birleşik Devletleri teknolojisi yer almayan akıllı telefonları tam olarak nasıl üretecek olduğu da çok büyük bir merak konusu.