WhatsApp için saldırı yazılımı yapanlar davalık bir durumda
WhatsApp için saldırı yazılımı yapanlar davalık bir durumda
Editorİsrail içerisinde görülmekte olan davada, siber istihbarat teknolojisi firmalarından olan NSO Group şirketi tarafından oluşturulmuş ''Pegasus'' adlı casus özellikler sunan yazılımın Uluslararası Af Örgütü'nün çalışanlarının mevcut durumdaki bilgilerini çalmış olduğu ve insan hakları savunucularını denetleyebilmek amacıyla kullanmakta olduğu ileri sürüldü.
İsrail içerisinde görülmekte olan davada, siber istihbarat teknolojisi firmalarından olan NSO Group şirketi tarafından oluşturulmuş ''Pegasus'' adlı casus özellikler sunan yazılımın Uluslararası Af Örgütü'nün çalışanlarının mevcut durumdaki bilgilerini çalmış olduğu ve insan hakları savunucularını denetleyebilmek amacıyla kullanmakta olduğu ileri sürüldü.
'Pegasus'' adına sahip olan bu casus yazılım WhatsApp üstünden cihazlarımıza sızıp cep telefonunun mevcut durumdaki kontrolünü eline almış oluyor. Telefonu adeta bir dinleme cihazına çevirmekte olan bu yazılım ayrıca verileri de kopyalamakta. NSO Group benzerindeki firmaların müşterileri genel olarka terörün yanı sıra ciddi suçlarla mücadele etme isteğinde bulunan hükümetler olmakta. Fakat bu hafta gerçekleştirilmiş olan bu saldırı, casus yazılımların sıradan halka kadar sızmış olduğunu da göstermekte.
Dava ile ilgili dosya ise, Pegasus yazılım şirketinin yazılımcılarını, ‘'ürününün ön görülebilir drumdaki kötüye kullanımını engellemek üzre yeterli durumdaki önlemi almamış olması’' hususunda suçlamakta.
Uluslararası Af Örgütü tarafından mahkemeye verilmiş olan ifadeler içerisinde casus yazılımın özel bir şekilde insan hakları savunucularına yönelik geliştirilmiş olduğunu da ifade etti. Örgüt öte yandan hükümetlerin Pegasus adlı bu casus yazılımı insan hakları savunucularını açık bir şekilde ortaya koymak maksadıyla geliştirmiş olduğunu ifade eden çok fazla sayıda rapor olduğundan da söz etmiş durumda.
Mahkeme ayrıca, NSO Group şirketinin yazılım ihraç etmeyle ilgili lisansını, yazılımın kötü niyete sahip bir biçimde kullanmasına göz yumduğundan dolayı geri talep etti. Mahkeme öte yandan ''NSO Group şirketi, işlenmiş olan insan hakları ihlallerini hiç bir şekilde araştırmamakta, göz yummakta ve yazılımlarını insan haklarının savunucularını bastırmış olduğu bilinen rejimlere satmaı sürdürerek sorumluluğunu da hiç bir şekilde yerine getirmemekte'' ifadelerine yer verdi.