Liseler için yeni bir eğitim modeli

Yenilenecek lise sistemi ilk önce 2020 ila 2021 eğitim  ve öğretim senesinde 9’uncu sınıflardan başlamış olacak. Yeni model içerisinde ortaöğretimde yer alan ders sayıları da azaltılmış olacak.


Yenilenecek lise sistemi ilk önce 2020 ila 2021 eğitim  ve öğretim senesinde 9’uncu sınıflardan başlamış olacak. Yeni model içerisinde ortaöğretimde yer alan ders sayıları da azaltılmış olacak. Liseler içerisinde ''kariyer ofisleri'' oluşturulmuş olacak. 12. sınıflara geçildiğinde ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları getirilmiş olacak. Her bir öğrenci üniversitede olduğu gibi kendi istemekte olduğu dersleri seçebiliyor olacak. Haziran ayları geldiğinde ise derslerin yerine proje sunumları ile birlikte portfolyo hazırlıkları benzerindeki yaşam beceri etkinlikleri gerçekleştirilmiş olacka.

Milli Eğitim Bakanı görevinde bulunan Ziya Selçuk, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin konferans salonu içerisinde dün gerçekleştirilen ''Lisede Ne Yaptık? / Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'' esnasında, eğitim sistemiyle alakalı çok daha yeni düzenlemelerle alakalı açıklamalar gerçekleştirdi.

Bakan görevinde bulunan Selçuk, sınıf içerisinde öğretmenleri güçlendirmeden yenilenecek bu modelin yaşama geçmesinin mümkün durumda bulunmadığını ifade etti. Bu konuyla alakalı olarak çalışmalarının olduğunu da ifade eden Selçuk sonrasında ise; ''Çocuklarımızı 2035’li senelere hazırlamaktayız, zamanın da ruhuna uymak mecburiyetindeyiz'' ifadeleri ile konuştu. 2040’lı senelere doğru çok daha yeni ve çok daha değişik bir çağ gelmekte olduğuna da değinmiş olan Bakan görevinde buluna nSelçuk, sözlerini ise şu şekilde devam ettirdi; ''Biyolojik ile birlikte dijital ve  fiziksel  şekilde bir bütünlük içermekte olan bir çağ gelmekte. Beynimiz içerisine çiplerin koyulduğu, damarlarımız üzerinde nano-robotların dolaşmakta olduğu başka  bir çağa doğru yol alıyoruz. '‘niçin farklı ülkelerde 6 ila 7 ders mevcutken, bizde 16 ila 17 ders bulunuyor’' şeklinde konuşuyorlar. Laboratuvarların çoğaltılması, teorik bir şekilde matematik değil uygulamalar ile karşılaşması fazlasuyla önemli. Kavram üstünden disiplinler üstünde  bir eğitime gitmemiz gereklidir.''