Bu uygulama sahte ilaçları kontrol ediyor
Bu uygulama sahte ilaçları kontrol ediyor
EditorSosyal medya ile birlikte internet üzerinde bir çok ürün ilaç altında satılmakta. Bu bahsi geçen ürünlerin ise ''her bir derde deva’' olabildikleri, zayıflatma oldukları gibi iddialarda bulunulmakta olan reklamları artık devamlı bir şekilde takip edilebiliyor olacak.
Sosyal medya ile birlikte internet üzerinde bir çok ürün ilaç altında satılmakta. Bu bahsi geçen ürünlerin ise ''her bir derde deva’' olabildikleri, zayıflatma oldukları gibi iddialarda bulunulmakta olan reklamları artık devamlı bir şekilde takip edilebiliyor olacak.
Sağlık Bakanlığı ise, sahte durumdaki ilaçların engelleriyle birlikte tespiti maksadıyla İlaç Takip Sistemi (İTS)’ni kullanmaktaydı. Şimdi ise vatandaşlarda bu uygulamayı kullanabiliyor olacak. Cep telefonlarına yüklenmekte olan uygulamanın sayesinde ürünün barkodla birlikte seri numarasını kullanıp ilacı kontrol edebilmekte olanaklı.
Sahte durumdaki ürünler genel olarak diyabet ile birlikte kanser, kalp ve de damar hastalıkları, solunum yolunun hastalıkları, kolesterol, eklem ve kemik hastalıkları, cilt hastalıkları ve cinsel sorunlar benzerindeki sağlık problemlerini çözmekte olduklarını ileri sürüyorlar. Bu bahsi geçen sahte ilaçlar insanlara hem maddi yönden hem ise sağlık yönünden çok büyük problemler yaratmış oluyor.
Ücretsiz bir şekilde indirilebilmekte olan İTS isimli uygulamada 2 değişik yöntem kullanılarak ilacın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu test edebilmek olanaklı. Bunlardan birincisi ise, ilaç kutusunun üstünde yer alan karekodu uygulamaya okutmak sureti ile işlemi gerçekleştirmek. Bir başka yöntemde ilaç bilgilerini el ile manuel olarak girmek. Böylelikle barkodun yanında bulunan ve 01'le başlamakta olan kodu, başında 01 bulunmadan barkod no isimli alana, 21'le başlamakta olan kodu ise, başında 21 bulunmadan seri no alanı içerisine yazmak gerekli.
Sağlık Bakanlığı ise, bakanlıktan ilaç şeklinde onay almış durumdaki hiçbir tane ürünün internet üzerinden satışının veyahut reklamının yapılamayacak olduğunu ifade ederken, reklamı görülmekte olan ürünlerin hiç bir şekilde ilaç olmadığını ifade ediyor. Bakanlığın yetkilileri, vatandaşları ise bu reklamlara hiç bir şekilde inanmamaları ve sadece doktor tavsiyesiyle birlikte ilaç kullanmaları amacıyla uyarmakta.