Alibaba ticaret savaşından dolayı kötü günler yaşamaya başladı
Alibaba ticaret savaşından dolayı kötü günler yaşamaya başladı
EditorÇin ve Amerika Birleşik Devletleri arasında bulunan savaş, Çin’in perakende açısından büyümesini yavaşlatmış oldu ve Alibaba platformuna da çok zor bir ortam oluşturmuş oldu.
Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasında bulunan savaş, Çin’in perakende açısından büyümesini yavaşlatmış oldu ve Alibaba platformuna da çok zor bir ortam oluşturmuş oldu.
Çin Devletinin perakende satışlarında yer alan büyüme, Kasım 2018 ayında senelik %8,1’e kadar düşüş gösterdi. Bu rakam ise 2003 senesinden bu zamana görülmüş olan en düşük seviyedeki büyüme rakamı. Eğerki gümrük vergileriyle birlikte öteki faktörler tüketici alışverişlerini yavaşlatmayı sürdürürse, Çin’e ait ana pazarı olarak öne çıkan Alibaba'nın gelişmesi çok büyük bir zarar görebilir.
Bloomberg üzerinde çıkmış olan habere bakılırsa daha şimdiden bir takım harcamalar kesilmeye ve gerçekleştirilen işe alımlarda ertelenmeye başlamış oldu. Şirketin yeni perakende konusundaki girişimi, dijital alışveriş içerisindeki değerli malzemeleri fiziksel marketler üzerinde satıp çok daha fazla müşteri toplamayı istiyor. Bu bahsi geçen girişimin bir parçası şeklinde ise Alibaba bir takım yatırımlar yapmış halde. Bu yatırımlar içerisinden nasibini almış olan şirketlerden bir tanesi ise Çin'de merkezi bulunan ev ürünlerinin perakendecisi olarak tanınan Easyhome şirketi oldu. Easyhome şirketi, 867 milyon dolar tutarında bir yatırım almış durumda. Bu ise firmanın %15’lik bir payı anlamına gelmekte.
Bloomberg raporlarına bakılır ise Alibaba, Easyhome’da yer alan payını %5’e kadar düşürecek. Easyhome’a farklı bir şirket daha yatırım yapmaya başlamış durumda. Alibaba aslında, ev geliştirmesi ürünlerini online bir şekilde satıp şirkete destek olmaktaydı ama Çin’in yavaşlama gösteren ekonomisi sebebiyle Alibaba'nın da bir geri adım atması konusunda beklenti var. Alibaba’nın, Çin’in yaşamış olduğu ekonomik zorlukları da göz önüne alıp fiziksel mağaza ile ilgili yatırımlarını da geri çekmesi olanaklı gibi gözükmekte. Alibaba şirketinin Easyhome şirketine, 1 tane sinema firmasına, 1 tane hipermarkete ve veri firmasına yapmış olduğu 5 milyar dolar tutarındaki fiziksel mağaza yatırımlarını düşünürsek eğer bunlar, bu zayıflayan ekonomi içerisinde yönetmek amacıyla fazlasıyla zor varlıklar.
Alibaba belki de fiziksel mağazayla ilgili yatırımlarını durdurma kararı alabilir, belki de işe alımları erteleme kararı alabilir belki de bir takım harcamalarını kısma kararı da alabilir. Ekonomiyle birlikte harcamaların zorda bulunduğu bu dönem içerisinde bazı varlıklarını bile satma kararı alabilir.