Facebook'tan yapay zeka çalışmaları

Facebook platformu da öteki meslektaşları gibi etik  durumdaki bir yapay zeka amacıyla çalışmalar yapmaya başladı.


Facebook platformu da öteki meslektaşları gibi etik  durumdaki bir yapay zeka amacıyla çalışmalar yapmaya başladı. Sosyal ağ, bağımsız bir  şekilde etik yapay zeka araştırması yapabilmek maksadıyla Münih Teknik Üniversitesi'yle ortak bir çalışma yapma konusunda bir karar verdi. ''Yapay Zekada Etik Enstitüsü'' ise endüstrinin tek  bir başına yanıt verememekte olduğu, adil olabilme ile birlikte gizlilik, güvenlik ve de şeffaflık benzerindeki konuların araştırılabilmesini sağlamış olacak.

Facebook platformu gelecek 5 sene boyunca 7.5 milyon dolar tutarında  bir hibe vermiş olacak ve kendisine ait bulgularını da üniversiteyle paylaşmış olacak. MTÜ içerisinden Doktor Christoph Lütge, akademik camia içerisinden, iş yaşamından ve sivil kişilerin oluşturmakta olduğu danışma kurulunun da yardımlarıyla enstitüye başkanlık yapıyor olacak.

Yeni açılan araştırma merkezi çalışmalarını yayınlama konusunda daha özgür bir durumda olacak ve öte yandan dışarıdan farklı kurumlar ve uzmanlar ile birlikte de iş birliği yapabiliyor olacak.

Bu özel enstitüyü kurma konusundaki fikir, Facebook platformunun kendi yapay zekasıyla ilgili etik konularla uğraşması sonucunda ortaya çıkmış oldu. İnsanlar Facebook platformunun yapay zekasını politik bir şekilde ön yargılı olma konusunda suçladılar. Bu bahsi geçen suçlamaların hedef tahtasında ise haber kaynağınızın önceliklendirilmesinin yanı sıra hedefli reklam uygulamaları ilk sıralar içerisinde yer almakta. Bu özel enstitünün kurulmuş olmasıyla birlikte Facebook platformunun yapay zekası adil bir şekilde kalması ve istenmemekte olan olayların önüne geçilebilmesi planlanmakta.