Çanakkale ilinde yer alan Ayvacık ilçesinin Gülpınar köyü üzerindeki Apollon Smintheus Tapınağı'nın etrafında 1980 senesinde başlatılmış olan kazılarla beraber restorasyon çalışmaları esnasında, bu zamana kadarki en önemli hazine açık bir şekilde ortaya çıkarılmış oldu.
Çanakkale ilinde yer alan Ayvacık ilçesinin Gülpınar köyü üzerindeki Apollon Smintheus Tapınağı'nın etrafında 1980 senesinde başlatılmış olan kazılarla beraber restorasyon çalışmaları esnasında, bu zamana kadarki en önemli hazine açık bir şekilde ortaya çıkarılmış oldu. 1989 senesi içerisinde 675 tane bronz sikke bulunduğu açıklanan Apollon Smintheus içerisinde, ilk defa 68tane altın sikkenin beraber olduğu bir hazine bulunmuş bir durumda. 7 Ağustos tarihi içerisinde, bir Bizans evinin oası içinde bulunmuş olan 1. ile 2. Justinianus dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 68 tane altın sikkenin tanıtımı amacıyla Troya Müzesi'nde gerçekleştirilen basın toplantısı için; Çanakkale İl Kültür ile Turizm Müdürü görevinde bulunan Kemal Dokuz, Troya Müzesinin Müdürü görevinde buluna nRıdvan Gölcük ve de Apollon Smintheus Kazılarının Başkanı görevinde bulunan Profesör Doktor Coşkun Özgünel katılım gerçekleştirdi.
1980 senesinden bu zamana kadar Apollon Smintheus'un kutsal alanlarıyla birlikte hamamlarının yanı sıra evleri ve de işliklerinde kazılar yapmayı sürdürdüklerini ifade eden Profesör Doktor Coşkun Özgünel açıklamasında; ''Her bir dönem içerisinde farklı bir buluntu, farklı bir heyecanla yürütmüş olduğumuz kazılar esnasında bu sene, Milattan Sonra 550 ila 575 senelerinin arasına tarihlenmiş bir hazine bulmuş olduk. Bir tane Bizans evinin odalarından birinde toprak içinden ortaya çıkartmış olduğumuz 68 tane altın sikke, 1. ile 2. Justinianus dönemlerine ait bir durumda. Bu ise, Apollon Smintheus Tapınağı ile birlikte etrafında yaşamın Milattan Sonra 6. yüzyıla kadar sürdüğünü açık bir şekilde ortaya koymuş oluyor.'' ifadelerine yer verdi.
İlgili Galeriler