Botan Köprüsünün tam üstünde 1970'li senelerde ilk ihalesi gerçekleştirilmiş olan ve farklı sebeplerden ötürü de aksamalar meydana gelmesinden dolayı tamamlanamadığı açıklanan 450 metrelik bir uzunlukta ve 120 metrelik bir yüksekte yer alan bu köprü, 2015 senesinde tekrardan ihale edilmesinin hemen sonrasında bu senenin son dönemlerinde hizmete açılması konusunda bir beklenti var.
Botan Köprüsünün tam üstünde 1970'li senelerde ilk ihalesi gerçekleştirilmiş olan ve farklı sebeplerden ötürü de aksamalar meydana gelmesinden dolayı tamamlanamadığı açıklanan 450 metrelik bir uzunlukta ve 120 metrelik bir yüksekte yer alan bu köprü, 2015 senesinde tekrardan ihale edilmesinin hemen sonrasında bu senenin son dönemlerinde hizmete açılması konusunda bir beklenti var. Bitlis ilinde yer alan Hizan ilçesiyle birlikte Siirt ilinde yer alan Pervari ilçesini birbirine bağlamakta bulunan ve Botan Çayı'nın üstünde inşa edilmiş bulunan Botan Köprüsü, ülkemizin en uzun köprülerinden bir tanesi olarakta tarihe geçmiş olacak.
Botan Çayı'nın üstünde üç tane köprü ve 65 kilometre uzunluğa sahip yol üzerinde, öte yandan kar tünelleri de inşa edilmiş oldu. 450 kişinin çalışmakta olduğu bu köprü inşaatı konusunda artık sona yaklaşılmış bir durumdayken, 450 metre uzunluğa sahip köprünün yüksekliği de tam olarak 120 metreye sahip. Art germesi bulunan dengeli konsol Botan Köprüsü bölge üzerinde de ilk olarak karşımıza çıkacak. Köprünün söz konusu özel projesine 1970'li senelerde başlanmış, farklı nedenlerden ötürü inşaatı bir türlü bitirilememiş. 2015 senesi içerisinde yapımını üstlenmiş olan şirket 65 kilometre uzunluğa sahip bir yol ve de köprüleri bitirebilmek amacıyla hummalı bir çalışma yürütmeye devam ediyor.
İlgili Galeriler