Dünya üzerindeki kayısı başkenti olan Malatya ili içerisinde, kayısıda olduğu kadar çekirdeği de kentin ekonomisine bir katkı sağlamakta.
Dünya üzerindeki kayısı başkenti olan Malatya ili içerisinde, kayısıda olduğu kadar çekirdeği de kentin ekonomisine bir katkı sağlamakta. Kayısı çekirdeğinin kabuk kısmı, yakacak olarak ve de savunma sanayisi içerisinde tankların zırhının dış etkenlerden korunabilmesi amacıyla kullanılmakta. Son zamanlar içerisinde çekirdek kabuğunun yakacak şeklinde kullanıldığının duyulmasının hemen sonrasında fiyatları da ciddi bir biçimde artış gösterdi. Kayısının kabuğu Malatya iline ortalama 12 milyon lira seviyelerinde bir katkı sağlamış oldu..
Senelik 100.000 ton kuru kayısının üretilmekte olduğu Malatya ili içerisinde, 25.000 ton ise çekirdek elde edilmekte. Kayısının çekirdeği de kentin ekonomisine çok büyük bir katkı sağlarken, çekirdekten artan kısım da değişik alanlarda değerlendirilmekte. Kayısının çekirdeğiyle birlikte kabuğu, kırım gerçekleştirilen fabrikalarda ayrıştırılmakta. Kayısının çekirdeğiyle birlikte kabuğu, elendikten hemen sonra değişik sektörlerde kullanılmakta. Kayısının çekirdeği, tankların üzerinde yer alan zırhının dış yüzeylerinin korunabilmesi ve bakımı amacıyla da kullanılmakta. Çekirdeğin kilogram fiyatı 60 kuruşa satılmakta olan kabuğu ile kentin ekonomisine çok ciddi bir katkı sağlanmış oluyor. Kömürün satış fiyatının yükselmesi de çekirdek kabuğuna olan ilgiyi çok daha fazla artırdı.
Malatya Ticaret Borsasının Başkanı görevinde bulunan Özcan ise, şu an içerisinde kayısı çekirdeğinde mevcut üretiminin 25.000 ton olduğunu ifade ederek, 12 milyon lira tutarında bir gelir elde etmiş olduklarını ifade etti.
İlgili Galeriler